fbpx
Vedet Online Logo

WordPress SEO proof maken

Zelf linkbuilden: tips en gevaren!

Zelf linkbuilden: tips en gevaren!

door | apr 21, 2020 | Gevorderd | 0 Reacties

apr 21, 2020 | Gevorderd

Vedet Online favicon wit

Zo af en toe spreek ik website eigenaren die zelf willen gaan beginnen met linkbuilding. Ze willen dan weten hoe ze moeten linkbuilden en waarop ze op moeten letten. Daarom deze blog over zelf linkbuilden: tips en gevaren!

Linkbuilding kort uitgelegd

Zie linkbuilding als een soort online mond-tot-mond reclame. Je plaatst een link van jouw website op een andere website. Google ziet dit en denkt: Hé! Andere websites hebben het over jouw website, dus die moet wel goed zijn. Het gevolg is dan dat je website meer gewaardeerd wordt door Google en dus hoger in wordt gerankt in de zoekresultaten. 

Dit is een hele beknopte versie van linkbuilding, want in dit hele verhaal liggen ook heel veel gevaren op de loer, maar daarover meer. Eerst de tips over zelf linkbuilden.

Tip 1: Gratis links op kwalitatieve websites

Het draait bij linkbuilding om goede links op kwalitatieve websites. Maar hoe weet je nu wanneer een website kwalitatief goed is? Daar biedt de gratis tool van Ahrefs een oplossing voor. Hiermee kan je de kwaliteit van de website zien. Dit is uitgedrukt in Domain Rating (DR). Hoe hoger de Domain Rating, hoe beter.

Oké, maar hoe krijg je gratis links? Nu is dat op zich niet heel moeilijk. Meld je bedrijf bijvoorbeeld aan bij online bedrijvengidsen zoals de Telefoongids, Telefoonboek, Hotfrog en als je goed op Google zoekt komt je er vast meer tegen. Daarnaast heb je ook gratis blogs zoals bijvoorbeeld Blogger. Ook hier kan je een linkje op plaatsen.

Tip 2: Gastbloggen

Schrijf eens een blog en benader blog/nieuws websites in jouw branche met de vraag of je die blog mag plaatsen op hun website. Door te gastbloggen kan je goed links vergaren op websites die in jouw branche actief zijn. 

Tip 3: Variatie

Varieer met de teksten waaruit je link uit bestaat. Dit wordt in vaktermen ook wel ankerteksten genoemd. Je kan bijvoorbeeld Jouw Bedrijf als ankertekst hebben, maar ook www.jouwbedrijf.nl of jouwbedrijf.nl of De beste service vind je bij jouw bedrijf. En zo kan je natuurlijk heel wat ankerteksten bedenken. Daarnaast is het ook verstandig goed te variëren met de pagina’s waar je naartoe linkt. Dus stuur een paar links naar je homepage, maar ook naar je dienstenpagina of shoppagina. Het is wel belangrijk hier een gezonde balans in te hebben. Dus de meeste links naar je homepage (die is het belangrijkst) en verdeel de rest goed over je andere pagina’s.

Tip 4: Bijhouden

Om te weten op welke website een link van jouw website staat moet je dit noteren. Dus maak een Excellijstje en noteer het volgende:

  • de website waar de link op staat
  • Ankertekst
  • De pagina waar je naartoe linkt
  • Eventueel de Domain Rating

Door het goed bij te houden voorkom je dat je per ongeluk heel wat linkjes plaatst op één website.

De gevaren van zelf linkbuilden

Schuilen er ook gevaren? Natuurlijk! Linkbuilding is niet zomaar een dingetje wat je even kan doen. Je moet goed opletten wat je doet. Het kan je website maken, maar ook heel erg breken. Hieronder een paar gevaren van zelf linkbuilden uitgelegd.

Heel veel links in een keer

In 1 keer een link van je website op heel veel websites zetten. Niet echt verstandig. Google ziet dit als spam en zal je daarvoor afstraffen. Het resultaat zal zijn dat Google je website niet meer hoog rankt.

Verkeerde ankerteksten

Wat ik heel vaak tegenkom zijn websites die dan focussen op 1 specifieke zoekterm, bijvoorbeeld de zoekterm groene jurkjes. Wat je dan veelal ziet zijn linkjes naar de pagina van de groene jurkjes en in de ankerteksten staat dan ook alleen maar groene jurkjes. Dit is een hele goede methode als je in 2005 leefde, maar nu zijn dit soort linkbuilding activiteiten passé. Google straft dit soort linkbuilding af. Dus wees creatief!

Directe linkruil

Vaak willen websites waar je gratis links kan krijgen dat jij een link van hun weer terug plaatst. Doe dit dan niet op je eigen website. Google ziet dit als linkruil en zal daar ook weinig tot geen waarde aan geven. Zorg dus dat je die links op een andere website kan plaatsen. 

Nu je de belangrijkste tips en gevaren weet kan je zelf aan de slag met zelf linkbuilden. Mocht je een keer meer over linkbuilden te weten willen komen of wat de mogelijkheden van linkbuilding zijn bij ons, vul dan onderstaand contactformulier even in!

Rick van der Zanden

Rick van der Zanden

SEO specialist @ Vedet Online

Leuk dat je me SEO blog leest! Hoe staat het met jouw SEO? Trek je nu ook echt meer verkopen sinds je bent begonnen met SEO? Ranken in Google is 1 ding, maar het draait toch echt om verkopen.

SEO en verkopen. Hoe doe je dat? Ik vind het altijd leuk om hier tips & tricks  over te geven. Wat voor jou? Laat dan je gegevens achter voor een gratis SEO sessie. 

Ook leuk om te lezen

Share This