fbpx
Vedet Online Logo

WordPress SEO proof maken

Wat kost SEO / Wat kost een SEO specialist?

door | mei 4, 2020 | Beginner | 0 Reacties

Vedet Online favicon wit

Nu krijg ik als SEO specialist vaak de vraag: Rick wat kost het nu om SEO uit te voeren bij jou? Ja, lastige vraag. Welke markt zit je? Waar wil jij je op focussen? Wat wil je verkopen?  Zijn er al pagina’s opgezet? Zomaar een paar vragen die dan al door mijn hoofd spoken. De kosten voor het uitvoeren van SEO is per klant verschillend. Het is maatwerk en ik zal je in deze blog Wat kost SEO/Wat kost een SEO specialist? meenemen in de kosten van SEO.

Waar zijn de kosten voor het uitvoeren van SEO op gebaseerd?

Om jou een duidelijk beeld te geven hoe de prijs van een SEO specialist op te bouwen verdeel ik deze vraag even in meerdere onderdelen. Dit zijn de voornaamste onderdelen waar de kosten van SEO uit zijn opgebouwd:

  • Wensen van de klant
  • Materiaal
  • Arbeidsloon

Wensen van de klant

Net als bij de badkamerrenovatie heb jij als je een idee hoe jouw SEO eruit moet komen te zien. Dit idee bespreek je met mij. Ik luister je verhaal aan en aan de hand daarvan ga ik aan de slag. Wat ga ik dan doen? Nou een haalbaarheidsonderzoek! Alles is natuurlijk mogelijk, maar het moet ook haalbaar zijn. Heb jij nog nooit aan SEO gedaan met je website kan je natuurlijk niet verwachten dat je op zoektermen waar veel concurrentie op zit direct gaat scoren. Je plan moet dan iets worden bijgeschaafd. Hoe je de concurrentie op zoektermen ziet kom ik straks op. Maar na een onderzoek leg ik een SEO blauwdruk voor je website klaar en mocht je die blauwdruk goed vinden gaan we zitten voor een offerte.

Materiaal

Een SEO specialist zonder tools is een timmerman zonder hamer. Ik heb tools nodig om jouw website te analyseren, maar ook die van je concurrent en natuurlijk ook de data vanuit Google. Hier kom ik strakjes op terug. Eerst even weer tools die jouw website analyseren. Zoals je wellicht weet bestaat SEO uit onpage SEO (alles wat op je website gebeurd) en offpage SEO (alles wat niet op je website gebeurd). Voor beide SEO soorten heb je tools die specifieke dingen kunnen analyseren. Zo heb je Screaming Frog  (interne links) & Gt-Metrix (snelheid) voor onpage SEO en Ahrefs, Majestic, Semrsuh en MOZ voor voornamelijk offpage SEO. Waarom voornamelijk? Nou ze sommige kunnen ook wat onpage SEO dingen checken. Het verschilt per SEO specialist waar hij mee werkt. Deze tools zie je vaak niet in de offerte staan, maar wel in worden berekend.

Hoe zit het dan met gratis tools?

Die zijn er natuurlijk ook, maar daar is de data niet altijd betrouwbaar van of incompleet. Een mooi voorbeeld van geen goede data is het voorbeeld SEO tools. Tik je dit in bij Übersuggest of Google Ads zie je dat er 880 keer per maand op dit zoekwoord wordt gezocht. Kijk je in Ahrefs is dat maar 600 keer. Hoe kan dat?

Wat kost SEO? Uitslag SEO Tools Übersuggerst

Wat kost SEO? Uitslag SEO Tools Google Ads zoekwoordenplanner

Wat kost SEO? Uitslag SEO Tools uit Ahrefs

De Google zoekwoordenplanner combineert vaak enkelvoud met meervoud. Vandaar dat in Google Ads SEO Tools veel meer zoekvolume heeft dan de SEO Tools van Ahrefs. Die kan die namelijk wel scheiden, waardoor de data nauwkeuriger wordt. Daarnaast kan Ahrefs ook direct aangeven hoeveel concurrentie op een zoekwoord zit. Dit komt omdat Ahrefs zelf de data uit Google analyseert. Zo heb je geen wij van WC-eend adviseren WC-eend effect.

En Übersuggest dan? Die haalt zijn data uit de Google  zoekwoordenplanner.

Arbeidsloon

Nu komt het mooiste onderwerp: hoeveel verdient nu een SEO specialist? Ik kan natuurlijk niet kijken in de portemonee van een ander, maar volgens de nationale beroepengids verdient een startende SEO specialist tussen de €2500 en €3200 per maand op basis van 40 uur en een senior SEO Specialist gemiddeld tussen de €3000 en €4500 per maand. Omgerekend naar uur is dit voor een starter € 14,43 – €18,48 en voor een senior €17,32 en €25,98. 

Deze cijfers zeggen mij niet veel. Het gaat erom hoeveel arbeid er precies in 1 zoekwoord zit? Ja dat verschilt echt heel erg! Wanneer de focus ligt op zoekwoorden met veel concurrentie zit er automatisch meer werk in. Dit geldt ook voor zoekwoorden waar je website totaal nog niet op focust. Dan zal je eerst een pagina moeten opzetten en een hele strategie er omheen bedenken. Daarnaast heb je ook met Google en haar updates te maken. Dit kan soms effect hebben op je posities in Google. 

Waarom vragen veel SEO bedrijven een maandelijkse bijdrage?

Zoals aangegeven kost SEO tijd en ook veel energie. Het bekende top off the iceberg verhaal zoals je hieronder ziet.

Wat kost SEO - Zoektermenonderzoek.

Je moet veel werk verrichten om resultaat te behalen. Daarnaast heb ik net aangegeven dat op het ene zoekwoord meer concurrentie zit dan op het andere zoekwoord. 

Wat levert mij de kosten van een SEO specialist op?

Kopzorgen 😉 Haha, nee dat is gekkigheid. Een goede SEO specialist kan jou heel wat opleveren. Zoals ik altijd heb geleerd is er een goed doordacht plan nodig voor je SEO-strategie. In mijn plannen staan sowieso de volgende punten:

  • Wie is de doelgroep?
  • In welk gebied wil jij je focussen?
  • Op welk punt van de customer journey zet je SEO in?
  • Wat wil je verkopen met SEO? 

Als jij natuurlijk een lokale fietsenmaker bent wil jij je richten op mensen die in de buurt een fietsenmaker zoeken. Op je website zet je dan vooral veel informatie over je winkel en diensten. Je probeert de klant als het ware te lokken naar je winkel. Ben jij een webshop in bijvoorbeeld hardloopschoenen, dan wil jij natuurlijk dat je klant direct nieuwe schoenen koopt via je webshop. 

Als je SEO dus laat uitbesteden aan een SEO specialist die zoals mij een goed plan hebt, gaat SEO voor jou werken. En dan kan SEO veel voor jou gaan opleveren. Want sta je eenmaal bij de bovenste zoekresultaten, dan zal je daar ook wel een tijdje staan! Maar je moet niet denken oké nu sta ik bovenaan dus SEO specialist de deur uit. Zo werkt het helaas niet. Je concurrenten gaan door met SEO en het kan zomaar zijn dat je weer gaat zakken. SEO is een voortdurend spelletje. Maar wel een leuk spelletje!

 De kosten van een SEO specialist?

Nu je deze blog leest ga ik er van uit dat jij je oriënteert over het uitvoeren van SEO. Hierbij kan ik je natuurlijk helpen. Via het contactformulier in de footer kan jij je naam, contactgegevens en website achterlaten en dan neem ik je contact met je op. Geheel vrijblijvend natuurlijk :-). Mocht je nu andere vragen hebben over SEO, stel ze gerust via de chat of lees meer tips in de Kennisbank!

 

Rick van der Zanden

Rick van der Zanden

SEO specialist @ Vedet Online

Leuk dat je me SEO blog leest! SEO is voor sommige abrakadabra. Daarom heb ik Naar de top van Google geschreven. Een e-book waar je echt alles  over SEO kunt vinden.

Naar de top van Google.
✔ De ware werking van Google
Hoe je SEO goed moet opzetten
Hoe je website je online accountmanager wordt
Stappenplan voor zoekterm-analyse
Linkbuilding methodes
Handige tools in Google Search Console die jij nog niet wist

Naar de top van Google is nu gratis te downloaden!

Al 500+  gedownload!

Ook leuk om te lezen

Share This