fbpx
Vedet Online Logo

WordPress SEO proof maken

Een blog beginnen

Een blog beginnen

door | nov 29, 2019 | Beginner | 0 Reacties

Vedet Online favicon wit

Je denkt eraan om een blog te beginnen.  Leuk!  Bloggen is zeker een meerwaarde voor ondernemers, en eigenlijk een must voor elk online bedrijf. Maar bloggen brengt ook veel vragen met zich mee. Waar begin je? Hoe zet je een blog op? Hoe bepaal je de doelgroep? En vooral: Hoe zorg je dat jouw blog wordt gelezen? In deze  Vedet tips & tricks  geven we antwoord op al deze vragen en handige tips om te beginnen met een blog. Dus hou je vast, want hier gaan we!

[lwptoc]

Waar begin al je een blog gaat beginnen?

Om een blog te beginnen begin je natuurlijk bij het begin.  In dit geval is dat met onderzoeken. Want een blog zonder doel is ten dode opgeschreven. Er zijn een aantal vragen waar je het antwoord op moet vinden.  Dit zijn vragen zoals:

 • Wie is mijn doelgroep?
 • Wat is de meerwaarde van mijn blog?
 • Waarover ga ik schrijven?
 • Hoe  zorg ik dat mensen mijn blog lezen?

Laten we deze vragen eens stap voor stap doornemen.

Wie is mijn doelgroep?

Voor je gaat beginnen met een blog is het belangrijk om te bekijken wie je doelgroep is. Hoe bepaal je dat? Nou, laten we deze blog eens als voorbeeld nemen. Wij hebben deze blog geschreven voor mensen die op zoek zijn naar informatie over het starten van een succesvolle blog. En zo te zien is dat ook gelukt ;-). Om terug te komen op jouw doelgroep is het dus belangrijk om goed te bedenken wie jouw doelgroep is. Als je blog hierop aansluit is je blog ook echt een meerwaarde voor je doelgroep en zullen je bedrijf als betrouwbaar/goed aanschouwen.

Wat is de meerwaarde van mijn blog?

Nu de doelgroep is bepaald gaan we nu kijken naar de meerwaarde van jouw blog. Wat maakt jou blog beter dan die van de concurrent? Deel je meer kennis? Geef je direct een oplossing? Kan men meteen contact met je opnemen om hun probleem op te lossen? Dit zijn een paar voorbeelden van een meerwaarde van je blog.

Waar ga ik over schrijven?

Een blog beginnen zonder echte onderwerpen te hebben gekozen? Dit is gedoemd te falen! Maar hoe verzin je dan onderwerpen? Nu zal je daar best al een gedachte bij hebben, maar wij geven nog een paar goede tips;

 1. Verdeel je onderwerpen in 2 a 5 “hoofdonderwerpen”, bijvoorbeeld bakker
 2. Hang onder je hoofdonderwerpen subonderwerpen, bijvoorbeeld brood bakken, gebak, koekjes bakken enz.
 3. Voor je een blog gaat beginnen moet je voldoende onderwerpen hebben. Zo heb je genoeg stof om over te bloggen. Denk aan zo’n 20 onderwerpen.
 4. Zorg voor een mix van “vaste” en “relevante” onderwerpen. Als we bijvoorbeeld de fietsenmaker als voorbeeld nemen kan een vast onderwerp zijn: Hoe  Repareer ik een lekke band? Een relevant onderwerp kan zijn: Welke fietskleding moet ik aan in de herfst? Zo heb je een mooie mix van onderwerpen waar je bezoekers van smullen!

Tip:  Ga je beginnen met een blog om te scoren in Google? Zet dan eerst je onderwerpen in een Word document en ga naar de website van Ubersuggest. Dit is een online tool die laat zien hoe vaak mensen  per maand iets in Google zoeken.  Check dit is met jouw onderwerpen. Zo kan je kijken op welke  onderwerpen veel wordt gezocht. Met deze onderwerpen kan je dan als eerst mee aan de slag!

Een blog beginnen

Hoe zorg ik dat mensen mijn blog ook lezen?

Je kan op veel manieren je blog promoten. Het begint natuurlijk eerst bij je zelf. Spreid het woord dat je een blog gaat beginnen! Daarnaast kan jij je blog op vele manieren promoten. Denk hierbij aan:

 • Social media
 • E-mail
 • Website
 • Google (SEO)

Stel eerst doelen voordat je begint met bloggen

Voor je start met een blog moet je de vraag stellen: Wat wil ik met mijn blog bereiken? Wij hebben een aantal doelen op een rijtje gezet:

 • Meer volgers op social media
 • Hogere rankings in Google
 •  Autoriteit opbouwen in je branche/ online
 •  Meer verkopen via je website

Neem een of twee  van bovenstaande voorbeelden als doelen wanneer je gaat starten met een blog.

Planning

Misschien wel het grootste valkuil van het beginnen met een blog is de planning. De eerste 3 weken gaan altijd goed, en misschien zelfs de eerste 3 maanden. Maar dan begint het een beetje  versloffen. Zorg dus voordat je begint met bloggen voor een goede blogplanning. Dit  is een goede houvast voor je blogs. Voor het opstellen van een blogplanning moet je een aantal zaken goed in de gaten houden:

 • Wanneer schrijf ik wat?
 • Hoeveel tijd wil ik kwijt zijn aan bloggen per maand?
 • Hoeveel blogs ga ik per week/maand uitbrengen?

Tip: Zorg voor regelmaat in het uitbrengen van je posts en maak ook echt tijd vrij voor je blogs. Je kan natuurlijk elke week een nieuwe blog schrijven, of eens per maand een ochtendje opofferen en dan meerdere blogs te schrijven. Zet deze blogs niet allemaal direct op je website, maar plan de blogs in zoals je hebt gedaan in je blogplanning.

Het schrijven van een blogpost

Als je gaat beginnen met een blog is het goed om je tekst structuur te geven. Kijk eens naar deze post. Je ziet dat die is opgedeeld in hoofdstukken, sommige hoofdstukken weer zijn onderverdeeld en dat er gebruik is gemaakt van opsommingen. Dit maakt je blogpost overzichtelijk en beter leesbaar. Daarnaast  houden zoekmachines zoals Google  en Bing ook van gestructureerde tekst. Dus een win-win situatie!

Scoren in Google

Als je wilt dat je blogs ook hoog scoren in Google geven wij een paar van onze beste tips:

 • Zorg dat je onderwerp terug komt in je titel. Als kaas je onderwerp is kan je als titel hebben: Hoe wordt kaas gemaakt?
 • Zorg dat het onderwerp zo af en toe terugkomt in je tekst.
 • Voeg links toe naar andere pagina’s die je blog weer versterken. Denk aan voorbeeld een link naar product of dienst waar je het over hebt in je blog. In ons geval zal dit een link kunnen zijn naar onze pagina over zoekmachine optimalisatie.

Versterk je blog met  beeldmateriaal

Een bekend gezegde luidt: een afbeelding vertelt meer dan 1000 woorden. Dit geldt natuurlijk ook voor het maken van blogs.  Afbeeldingen, infographics en video’s zijn dan ook zeker een must in je blog. Je kan net even wat meer informatie brengen en je laat je lezer zien dat je echt veel tijd en energie in je blog hebt gestoken.

Meten is weten

Om te kijken of je blog ook daadwerkelijk wordt gelezen kan je gebruik maken van Google Analytics. Met Google Analytics kan je zien hoeveel bezoekers je op je blog zijn geweest, hoe lang ze op je blog zijn geweest en welke belangrijke activiteiten je bezoekers hebben gedaan. Dit kan bijvoorbeeld het invullen van een contactformulier zijn of een aankoop van een product. Hoe je dit allemaal kan zien in Google Analytics vind je onze blog over het goed instellen Google Analytics.

Nu kan je een blog beginnen!

Nu je al deze informatie hebt kan je beginnen met je blog! Wij wensen jou heel veel succes met je blog en zijn ook heel benieuwd hoe het met je blog gaat. Laat je het ons weten?

Rick van der Zanden

Rick van der Zanden

SEO specialist @ Vedet Online

Leuk dat je me SEO blog leest! SEO is voor sommige abrakadabra. Daarom heb ik Naar de top van Google geschreven. Een e-book waar je echt alles  over SEO kunt vinden.

Naar de top van Google.
✔ De ware werking van Google
Hoe je SEO goed moet opzetten
Hoe je website je online accountmanager wordt
Stappenplan voor zoekterm-analyse
Linkbuilding methodes
Handige tools in Google Search Console die jij nog niet wist

Naar de top van Google is nu gratis te downloaden!

Al 500+  gedownload!

Share This